MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


14 Mayıs 2012 Pazartesi

YAĞ MANTISI

Eh başta  baba sonrada eş tarafından kayserili olunca artık bu sayfaya bir mantı lazım diye düşündüm..Hemen ailede bu işin ehli olan halama başvurdum.Sakın korkmayın bu bir kaşığa kırk tane sığma koşulu olan mantılardan değil.Ama bence lezzet sıralamasında birinciliğe aday olanlardan.Yapımı oldukça kolay tek ihtiyacınız olan mayalı bir hamur.Açması da zor değil.Çünkü çok çok ince olması gerekmiyor. Sizlere yapılışını ayrıntılı olarak fotoğrafladım.Akşama bir ziyafet çekip mantı yaptım diye havanızı da atabilirsiniz.
Bu arada bu mantının birde hikayesi var. Eskiden Kayseri de damat kayınvalidesinin evine ilk kez geldiğinde bu mantı yapılırmış. O yüzden adıda damat mantısı olarak ta söylenirmiş. Düşünün artık ne kadar lezzetli.

Hamur için malzemeler :
4 adet orta büyüklükte su bardağıyla un
1 tutam tuz
1 paket kuru maya
hamuru yoğurmak için ılık su
İç malzemesi:
250 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
tuz ve karabiber
Sos için:
1 kaşık salça
zeytinyağı ve az miktarda su



Önce hamurumuzu yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.Daha sonra hamurumuzun üstünü sıkıca örterek -bir sofra  beziyle kabı sarada bilirsiniz - hamuru mayalandırıyoruz . 30-45 dak aralığında hamurumuz yaklaşık iki katı kadar büyümüş oluyor




Hamur mayalanırken iç malzemesini hazırlayın .Soğanı rendeleyin tuz karabiber ve kıymayla karıştırın.

Mayalanan hamuru unlu tezgahta açın .İnce yada çok düzgün olmasına gerek yok.Açtığınız hamurdan şeritler keserek kare parçalar elde edin ve bohça şeklinde kapatın.


Mantıları bol kızgın yağda altın sarısı oluncaya dek kızartın .Sarımsaklı yoğurt ve salça sosuyla ikram edin.Üzerine sumakta çok yakışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..