MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


17 Mayıs 2012 Perşembe

KİŞ ( ISPANAKLI VE SOSİSLİ )

Benim öğrendikten sonra en çok yaptığım tarif kiş. Bizim evde her sofraya uyum sağlayabiliyor. Bazen pazar kahvaltılarında bazen de yanında koca bir salatayla akşam yemeklerinde masada yerini alıyor. Kişin hamuru tariflerde çok az farklılık gösterse de iç malzemesi için oldukça fazla alternatif var.Ama içini hazırladığınız malzemenin tüm tariflerde olduğu gibi uyumu çok önemli. Ben bu kez 12 cmlik küçük tart kalıplarını kullanarak iki çeşit yaptım. Biri ıspanaklı  diğeri de sosisli mantarlı. Küçük kalıbınız yoksa 22 cmlik büyük tart kalıbıyla siz de bir tanesini denemekle işe başlayabilirsiniz.

Hamur için malzemeler :
200 gr un
100 gr soğuk margarin
1 yumurta
1 tutam tuz
2 - 3 yemek kaşığı kadar buzlu su
Ben bazen hamura bir tutam haşhaş ekliyorum .

Ispanaklı  Harç :                                                Sosisli Harç

250 gr doğranmış ıspanak                           3-4 adet büyük sosis
1 orta boy soğan                                         6-7 adet dilimlenmiş mantar
2 diş sarımsak                                             2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı                             Tuz ve karabiber
Tuz ve karabiber                                          Rendelenmiş kaşar peyniri    
Rendelenmiş kaşar peyniri                         
Üzeri için beşamel sos : 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile unun kokusu çıkana kadar kavurun. 150 ml sütü yavaş yavaş ekleyerek pürüzsüz  krema kıvamında bir sos elde edene kadar pişirin. Tuz ve karabiber ekleyin.
Yapılışı :

Küp şeklinde doğradığınız margarini, elenmiş unu, yumurtayı ve tuzu yağ iyice ufalanana kadar karıştırın. Hamur kırıntılı bir hal alınca soğuk suyu ekleyin ve hamuru top haline getirin. Hamurunuzu streç folyoya sarıp buzdolabınızda en az 1 saat dinlendirin.

Bu sırada iç malzemeyi hazırlayın. Ispanaklı harç için soğanı zeytinyağı ile kavurun, sarımsak ve ıspanakları ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırarak ıspanaklar suyunu çekinceye kadar pişirin. Aynı şekilde sosis ve mantarları da pişirin.

Hamuru hafif unlanmış tezgahta açın. Hamurun yapışmasını önlemek için üzerine streç folyo koyup açabilirsiniz.Yağladığınız kalıba hamurunuzu yerleştirip kenarlarını düzeltin. Hamurun üzerine çatalla delikler açın ve yağlı kağıt koyup üzerine ağırlık olarak nohut yada fasulye doldurun.

180 C'ye ısıttığınız fırında bu şekilde 15 dakika kadar pişirdikten sonra üzerindeki fasulyeleri alıp 15 dakika daha pişirin. Tartınız dinlendikten sonra içini istediğiniz harc ile doldurup pişirdiğiniz beşamel sosu ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Sos içini çekene kadar fırınınızda 15- 20 dakika daha pişirin. Hepinize afiyet olsun.



2 yorum:

  1. Merhaba Aslıcım,
    Öncelikle bloğun hayırlı olsun. Bol paylaşımlar ve takipçiler dilerim:) Yaptıkların gerçekten çok leziz görünüyorlar. Ellerine sağlık. Zaman bulur bulmaz deneyip yorumlarımı paylaşacağım bende. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Canim ok guzel bi blog olmus.Benim gibi yemek yapmaktan pek anlamayan birisi icin bile cok ozendirici tarifler var. Hepsine ayri ayri bayildim....:)

    YanıtlaSil

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..