MERHABA..

Hepinize merhaba...Ben bir mutfak aşığıyım. Mutluyken ,hüzünlüyken ,huzurluyken ,sıkılmışken ,genelde gece uyku tutmamışken mutfakta ya bir şeyler yaparken bulurum kendimi yada maalesef yaptıklarımı yerken...Çocukluğumdan beri gelen bu aşkı, merakı ,öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya sizin paylaşacağınız fikirlerle tariflerle yeni mutfak maceraları yaşamaya karar verdim .Sizler sayfama bende aranıza hoş geldik ...


6 Mayıs 2012 Pazar

ÇİLEKLİ TART


Merhaba sizlere ilk olarak  bizim ailede yazın habercisi olduğu düşünülen kayınvalidemin meşhur çilekli tartını anlatacağım..Belki sizde  bu tarifle sofranıza renk katmak istersiniz..




Tartın hamuru bildiğimiz klasik tart hamurundan oldukça farklı ..Kıvamı tart hamuruna göre oldukça cıvık..Tat olarak ise kekle tart hamuru arasında oluyor ama emin olun oldukça lezzetli ..daha sonra istediğiniz meyveyi kullanarakta çeşitlendirebilirsiniz.

MALZEMELER:
hamuru için..
125 gr margarin ( bu tarifte becel zeytinyağlı kullanıldı )
125 gr toz şeker
200 gr un
2 yumurta
1 çay k. ( tepeleme ) k .tozu
1 pk vanilya

üzeri için
1 kg çilek
3-4 yemek kaşığı şeker
1 pk tart jöle (dr oetker )
kalıp için :yağ ve galeta unu.
öncelikli olarak yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar çırpıyoruz ve margarini ekliyoruz .( margarin yumuşak olduğu için hemen karışacaktır ) daha sonra toz malzemelerimizi başka bir kaba eliyoruz ve karışıma ekleyerek akıcı ve pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz tart kalıbımızı iyice yağlayıp galeta unuyla kaplıyoruz (bu aşama oldukça önemli !) tartın diğer farklı ve önemli tarafı hamuru kalıba yaymak .Hamuru kalıbın ortasına boşaltıp elimizi unlayarak hamuru kalıba yayıyoruz eşit kalınlıkta yayabilmemiz önemli .daha sonra çatalla delikler açıyoruz .170 c de ısıttığımız fırına veriyoruz ve yaklaşık 20- 25 dak. pişiriyoruz
daha sonra tart tabanını soğumaya bırakıyoruz.
yıkayıp ayıkladığımız çileklerimizi bir kaba alıp üzerine şeker serpiyoruz .ve kabımızı sallayarak çileklerin sulanmasını bekliyoruz..Çilekler suyunu bıraktıktan sonra tek tek tart tabanına diziyoruz oldukça sık olması lezzet ve görünüş açısından önemli..Çileklerin suyunu bir tencereye alıp yaklaşık 2250 ml olana kadar üzerine su ekliyoruz ve tart jölesiyle pişiriyoruz .jöle piştikten sonra sıcakken çileklerimizi kaplayacak şekilde dıştan içe doğru tartın üzerine döküyoruz..İşte oldu şimdi buzdolabına koyup sabırsızlıkla bekleme zamanı ..Afiyet olsun.. =)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

teşekkürler yorumunuz yazar tarafından okunup yayınlanacaktır..